Rákóczi nyomában

A több napos kirándulás a Zemplént átszelõ piros sáv jelzésû túraút nyomán halad. A teljes táv 106 km, szintemelkedése 1530 m.Füzéri vár – Füzér – Hollóháza – Telkibánya: 16,8 km. Telkibánya – Pálos kolostorrom – Amadé várrom – Fehér-kút – Regéc: 16,3 km. Regéc – Regéci vár – Király-kút – Erdõhorváti: 15,1 km. Erdõhorváti – Komlóska – Pogány-kút – Hercegkút – Sárospataki vár: 15,3 km. Sárospatak – Karos – Karcsa Pácin – Nagykövesd – Bodrogszerdahely – Borsi: 42, 5 km.

A város és környékének látnivalói

Sátoraljaújhely és környékének látnivalói. Sátoraljaújhely és környéke rendkívül gazdag történelmi és kulturális nevezetességekben, programokban, melyek kitûnõ céljai lehetnek akár egy egész napos kirándulásnak és családok illetve csoportok részére.

Amit érdemes megtekinteni a térségben:
– bortúra az Ungvári és a Felsõ – Zsólyomkai pincesora a Magyar Kálvária, a piarista mûemlékegyüttes.
– Kazinczy Múzeum
(Három állandó (történelmi-, természetrajzi. és madarak világa valamint idõszakos kiállítások)
-Városháza (városközpont díszei, melynek erkélyérõl mondta Kossuth Lajos elsõ szónoklatát, északi épületszárnyában található levéltárban dolgozott éveken át Kazinczy Ferenc
– Börtönmúzeum (Magyarország elsõ börtönmúzeuma, megtekinthetõek a büntetésvégrehajtáshoz kapcsolódó tárgyak , illetve a Digitális Múzeumban írásos dokumentumok elektronikus másolata.)
– Ezen túlmenõen kulturális lehetõségként színházzal és mozival rendelkezik a város

– Nyáron és õsszel számtalan kulturális esemény kerül megrendezésre (hegyi kerékpárverseny, Nemzetközi Néptáncfesztivál)

Hegyköz

– Széphalom: Kazinczy-kert: Egyik legjelentősebb irodalmi-történelmi emlékhelyünk. A kertben tett séta alatt elidőzhetünk a nagy nyelvújító sírjánál és bejárhatjuk újból az Ybl Miklós tervezte Mauzóleumot illetve a Magyar Nyelv Múzeumát
– Füzérradvány: A kívülről romantikus hangulatú Károlyi – Kastély termeiben az itáliai reneszánsz kőfaragványaival és márványkandallóival találkozik a látogató. Az épület körülölelő kertben nőnek az ország legnagyobb és legöregebb platánfái.
– Pálháza – Kőkapu: Erdészeti múzeum: A kisvasút egyik állomásán, az Ipartelepen lévő kis múzeumban erdészeti, vadászati, és természetrajzi gyűjtemény. Károlyi vadászkastély: A Pálházáról induló kisvasúttal is megközelíthető a századforduló táján svájci vadászkastélyok mintájára épített kastély. Az épület körüli tó és park kellemes kiránduló környezet.
– Füzér: A 2008-ban Magyarország természeti csodája címet elnyerő hegyen magasodnak a középkori vár részben rekonstruált falai. A vártól elénk tárul a környező falvak illetve Szlovákia képe.
– Hollóháza: Porcelángyár: Magyarország legnagyobb múlttal rendelkező porcelángyára egy 1777-ben indult üveghutából nőtte ki magát a mai gyárrá. A gyárépület melletti mintaboltban a gyár termékeit meg lehet vásárolni és előzetes egyeztetés során gyárlátogatást is lehet tenni.

Sárospatak

– Rákóczi Vár és Múzeum: A hazai késő reneszánsz építészet legértékesebb épületegyüttesei közé tartozik. A múzeumban feledhetetlen történelmi visszatekintést nyújtanak a kiállított tárgyak, berendezések. A várhoz tartozó kertben csodálatos sétát lehet tenni.
– Erzsébet templom Észak-Magyarország egyik legnagyobb gótikus csarnoktemploma. Több neves pataki történelmi család (Rákócziak) temetkezési helyéül szolgált. Itt keresztelték meg feltehetően Árpád – házi Szent Erzsébetet (innen ered a a neve) és az alatta lévő kriptába temették el Lórántffy Zsuzsannát és II. Rákóczi Györgyöt
– Nagykönyvtár: A magyar történelem jeles személyiségeinek adományaiból, értékes kiadványokból álló irodalmi, nyelvészeti, teológiai, filozófiai és társadalomtudományi könyvek gyűjteménye került az épületben az idők során elhelyezésre.
– Végardó strandfürdő: A nagy múltú Végardói termálfürdő nagyszabású felújítási munkák után kibővült szolgáltatásokkal megújult környezetben Végardó fürdõ néven ismét szeretettel várja az aktív pihenést és szórakozást kedvelõ vendégeket.

A ZEMPLÉN

KALANDPARK

 

legújabb attrakciója

 

A Nemzeti Összetartozás Hídja
80 méter magasan húzódik a föld fölött.
A 700 méter hosszú szerkezet  saját kategóriájában világrekorder.
A Szár-hegy és a Várhegy között húzódó újabb turisztikai látványosság páratlan élményt nyújt majd az ide érkező turistáknak.