LÁTNIVALÓK/PROGRAMOK


Kirándulás Zemplénben

Rákóczi nyomában
A több napos kirándulás a Zemplént átszelõ piros sáv jelzésû túraút nyomán halad. A teljes táv 106 km, szintemelkedése 1530 m.Füzéri vár - Füzér - Hollóháza - Telkibánya: 16,8 km. Telkibánya - Pálos kolostorrom - Amadé várrom - Fehér-kút - Regéc: 16,3 km. Regéc - Regéci vár - Király-kút - Erdõhorváti: 15,1 km. Erdõhorváti - Komlóska - Pogány-kút - Hercegkút - Sárospataki vár: 15,3 km. Sárospatak - Karos - Karcsa Pácin - Nagykövesd - Bodrogszerdahely - Borsi: 42, 5 km.

Kossuth emlékeit kutatva

Az útvonal végig a térképen is "Kossuth út"-ként jelölt- piros sáv turistajelzésen halad: Szerencs - Monok - Tállya - Erdõbénye Olaszliszka Tolcsva. 26 km, szintemelkedése 700m.


A város és környékének látnivalói

Sátoraljaújhely és környékének látnivalói. Sátoraljaújhely és környéke rendkívül gazdag történelmi és kulturális nevezességekben, programokban, melyek kitûnõ céljai lehetnek akár egy egész napos kirándulásnak és családok illetve csoportok részére.


Amit érdemes megtekinteni a térségben:
- bortúra az Ungvári és a Felsõ - Zsólyomkai pincesora a Magyar Kálvária, a piarista mûemlékegyüttes.
- Kazinczy Múzeum
(Három állandó (történelmi-, természetrajzi. és madarak világa valamint idõszakos kiállítások)
-Városháza (városközpont díszei, melynek erkélyérõl mondta Kossuth Lajos elsõ szónoklatát, északi épületszárnyában található levéltárban dolgozott éveken át Kazinczy Ferenc
- Börtönmúzeum (Magyarország elsõ börtönmúzeuma, megtekinthetõek a büntetésvégrehajtáshoz kapcsolódó tárgyak , illetve a Digitális Múzeumban írásos dokumentumok elektronikus másolata.)
- Ezen túlmenõen kúltúrális lehetõségként színházzal és mozival rendelkezik a város

- Nyáron és õsszel számtalan kultúrális esemény kerül megrendezésre (hegyi kerékpárverseny, Nemzetközi Néptáncfesztivál)

Hegyköz:
- Széphalom: Kazinczy-kert: Egyik legjelentõsebb irodalmi-történelmi emlékhelyünk. A kertben tett séta alatt elidõzhetünk a nagy nyelvujító sírjánál és bejárhatjuk õjból az Ybl Miklós tervezte Mauzóleumot illetve a Magyar Nyelv Múzeumát
- Fûzérradvány: A kívülrõl romantikus hangulatú Károly - Kastély termeibenaz itáliai reneszánsz kõfaraványaival és márványkandallóival találkozik a látogató. Az épület körülölelõ kertben nõnek az ország legnagyobb és legöregebb platánfái.
- Pálháza - kõkapu: Erdészeti múzeum: A kisvasút egyik állomásán, az Ipartelepen lévõ kis múzeumban erdészeti, vadászati, és természetrajzi gyûjtemény. Károlyi vadászkastély: A Pálházáról iduló kisvasúttal is megközleíthetõ a századforduló táján svájci vadászkastélyok mintájára épített kastély. Az épület körüli tó és park kellemes kiránduló környezet.
- Fûzér: A 2008-ban Magyarország természeti csodája címet elnyerõ hegyen magasodnak a középkori vár részbe rekonstruált falai. A vártól elénk tárul a környezõ falvak illetve Szlovákia képe.
- Hollóháza: Porcelángyár: Magyarország legnagyobb múltal rendelkezõ porcelánygyára egy 1777-ben indult üveghutából nõtte ki magát a mai gyárrá. A gyárépület melletti mintaboltban a gyár termékeit meg lehet vásárolni és elõzetes egyeztetés során gyárlátogatást is lehet tenni.


Sárospatak:
- Rákóczy Vár és Múzeum: A hazai késõ reneszánsz építészet legértékesebb épületeggyütesei közé tartozik. A múzeumban feledhetetlen történelmi visszatekintést nyújtanak a kiállított tárgyak, berendezések. A várhoz tartozó kertben csodálatos sétát lehet tenni.
- Erzsébet templom Észak-Magyarország egyik legnagyobb gótikus csanoktemploma. Több neves pataki történelmi család (Rákócziak) temetkezési helyéül szolgált. Itt keresztelték meg feltehetõen Árpádházi Szent Erzsébetet (innen ereda a neve) és az alatta lévõ kriptába temették el Lórántffy Zsuzsannát és II. Rákóczy Györgyöt
- Nagykönyvtár: A magyar történelem jeles személyiségeinek adományaiból, értékes kiadványokból álló irodalmi, nyelvészeti, teológiai, filozófiai és társadalomtudományi könyvek gyûjteménye került az épületben az idõk során elhelyezésre.
- Végardó strandfürdõ: A nagy multú végardói termálfürdõ nagyszabású flujítási munkák után kibõvült szolgáltatásokkal megújult környezetben végardó fürdõ néven ismét szeretettel várja az aktív pihenést és szórakozást kedevelõ vendégeket.

 

 

Zemplén Kalandpark

 

A szálloda mellet közvetlenül kialkított sport- és szabadidõközpont Észak-Magyarország egyik fõ turisztikai attrakciója.

 

A kalandparkon belül mûködik:


- Sípálya: 9300 m2 lefedés lehetõvé teszi a négy évszakos síelést. Egy zárt 200 méteres kanyargós "TUBBY" pályán is lecsúszhatnak az érdeklõdõk. A csúszda használata semmilyen tudást nem igényel.
- Téli - nyári bobpálya:2275 m-es hoszzúságával az ország és a térség leghosszabb bob pályája. Egy abszolúlt biztonságos négy csövön rögzített kocsival történik a lecsúszás.
- Kalandtúra park: A kalandtúra park által nyújtott szolgáltatások célja, hogy mindenki legyõzheti saját "korlátait" mind fizika, mind pszichikai értelemben, s ezáltal a résztvevpk egyfajta testi és mentális erõpróbában vehetnek részt, s emellett teljesen új ls egyedi élményt kapnak a pályarendszereken való végighaladás során. Gyermekeknek biztonságosan 110 cm magasságtól vehetnek a túrákon részt, (1 pálya) a felnõtt pályák 150 cm - es magasságtól használhatóak ( 3 pálya). 1-1 pálya esetén 30-40 perc a pálya bejárási idõtartama.
- Magas-hegyi Libegõ: Magyarország leghosszabb libegõje Sátoraljaújhelyen egész évben várja kirándulni és sportolni vágyókat. Hossza 1332 m, menetideje 50 perc oda-vissza. Az induló és középsõ állomásnál büfé várja felfrissülni vágyókat. A kilátóból csodálatos panoráma nyílik a Zemplén hegyekre.

 

 

Borkóstolás Tokaj Hegyalján


Magyarország leghíresebb, a világon talán legismertebb borvidéke Tokaj - Hegyalja. Azt itt készülõ borok a különleges klímának és a vulkanikus talajnak köszönhetik egyedi zamatukat. A borvidék jellegzetességei a fehér, száraz borok és a különleges aszú borok. Lehetõséget kínálunk a borvidék bármely pincészetében - Sátoraljaújhelytõl Szerencsig - e jellegzetes borok természetes környezetben történõ kóstolására és vásárlásra.


Design: Avasweb Kft.